Help, mijn scooter start niet!

22-02-2023

Je bent van plan om naar je werk te gaan of ergens naartoe te rijden, maar tot je frustratie start je scooter niet. Je probeert het opnieuw en opnieuw, maar er gebeurt niets. Wat is er aan de hand? In deze blog ga lezen over een aantal veelvoorkomende oorzaken met daarbij mogelijke oplossingen om jouw scooter weer zo snel mogelijk werkende te krijgen.

Scooter start niet elektrisch?

Allereerst is het meest voorkomende probleem dat simpelweg je elektrische start het niet doet, gelukkig is daar je kickstart die je vaak weer snel op weg kan helpen. Als je gaat kickstarten kun hieronder lezen hoe je dit moet doen begin met je scooter stabiel neerzetten. Vervolgens klap je de kickstarter uit en houdt je de koppeling ingedrukt en gaat kicken als de scooter het niet naar een aantal keer kicken meteen doet kun je even wachten ongeveer 10 tot 30 min zodat de brandstof even de kans krijgt om terug te lopen. Je kan het nu nogmaals proberen als de scooter het nou nog niet doet is er waarschijnlijk meer aan de hand daar kun je hieronder meer over lezen.

vespa-video-placeholder (2)

 

Mogelijke problemen:

 1. Lege accu: De accu van je scooter kan leeg zijn als je de scooter al een tijdje niet hebt gebruikt of als je de lichten of andere accessoires te lang hebt laten branden. Je kunt de accu opladen of vervangen om het probleem op te lossen.
 2. Kapotte bougie: De bougie is een essentieel onderdeel van de ontsteking van de scooter. Als de bougie kapot is, kan de motor niet starten. Je kunt de bougie vervangen om het probleem op te lossen.
 3. Verstopt luchtfilter: Als het luchtfilter verstopt is, kan er onvoldoende lucht in de motor komen, waardoor de scooter niet start. Je kunt het luchtfilter reinigen of vervangen om het probleem op te lossen.
 4. Verstopte brandstoffilter: De brandstof filter kan verstopt raken als er vuil of roest in de brandstof zit. Hierdoor kan er onvoldoende brandstof in de motor komen, waardoor de scooter niet start. Je kunt het brandstoffilter vervangen om het probleem op te lossen.

Mogelijke Oorzaken

Een scooter die niet start kan dus verschillende oorzaken hebben, zoals een lege accu, kapotte bougie, verstopte luchtfilter of een verstopte brandstoffilter. Gelukkig zijn deze problemen vaak op te lossen door de betreffende onderdelen te vervangen of te reinigen. Als je er niet zeker van bent wat er mis is met je scooter of het zelf niet kan oplossen, kun je natuurlijk het beste een monteur raadplegen die kan je verder helpen maar hieronder vindt je een aantal problemen met een stappenplan om ze zelf op te lossen.

Hopelijk helpt deze blog je om het probleem op te lossen en weer snel en veilig op pad te gaan!

 

Opladen of vervangen van de accu

Stap 1: Controleer of de accu echt leeg is gebruik een voltmeter om de spanning van de accu te meten. Als de spanning lager is dan 12 volt, is de accu waarschijnlijk leeg.

Stap 2: Opladen van de accu als deze leeg is, is het meestal mogelijk om deze op te laden met behulp van een acculader. Sluit de acculader aan op de accu volgens de instructies van de fabrikant. Laat de acculader de accu opladen tot deze vol is. Dit kan enkele uren tot een hele dag duren, afhankelijk van de grootte van de accu en de capaciteit van de acculader.

Stap 3: Controleer de accu na het opladen als de accu volledig is opgeladen, controleer dan opnieuw de spanning van de accu met behulp van de voltmeter. De spanning moet nu hoger zijn dan 12 volt. Als de spanning nog steeds te laag is, kan het zijn dat de accu beschadigd is en vervangen moet worden.

Stap 4: Als de accu beschadigd is of niet meer goed werkt na het opladen, moet deze worden vervangen. Koop een nieuwe accu die geschikt is voor jouw scootermodel. Verwijder de oude accu en plaats de nieuwe accu op de juiste manier in de scooter. Sluit de kabels aan volgens de instructies van de fabrikant.

Stap 5: Controleer de werking van de nieuwe accu start de scooter en controleer of de nieuwe accu goed werkt. Als de scooter start en de accu oplaadt tijdens het rijden, is de vervanging succesvol gelukt.

 

Vervangen van de bougie

Stap 1: Zoek de bougie op die bevindt zich meestal aan de bovenkant van de motor, meestal in de buurt van de cilinderkop. Raadpleeg de handleiding van je scooter voor de exacte locatie van de bougie.

Stap 2: Maak de bougiedop los trek de bougiedop voorzichtig van de bougie af met behulp van een tang of schroevendraaier.

Stap 3: Verwijder de oude bougie draai de oude bougie los met behulp van de bougiesleutel doe dit wel voorzichtig om te voorkomen dat je de draden of het schroefdraad beschadigt.

Stap 4: Controleer de nieuwe bougie voordat je deze plaatst. Zorg ervoor dat de bougie dezelfde maat en warmtegraad heeft als de originele bougie.

Stap 5: Plaats de nieuwe bougie draai de nieuwe bougie voorzichtig in het schroefdraad met de hand vast. Gebruik daarna de bougiesleutel om de bougie nog iets strakker te draaien

Stap 6: Bevestig de bougiedop plaats de bougiedop weer terug op de bougie. Duw de bougiedop stevig aan om te voorkomen dat deze losraakt tijdens het rijden.

Stap 7: Controleer de werking start de scooter en controleer of de nieuwe bougie goed werkt. Als de scooter start en normaal rijdt, is de vervanging van de bougie succesvol verlopen.


Reinig of vervang de luchtfilter

Stap 1: Zoek de luchtfilter, deze bevindt zich meestal aan de zijkant of onderkant van de scooter. Kijk in de handleiding van je scooter voor de exacte locatie van de luchtfilter.

Stap 2: Verwijder de luchtfilterdeksel gebruik een schroevendraaier of een inbussleutel om de bevestigingsschroeven of -bouten los te draaien en verwijder de luchtfilterdeksel. Sommige scooters hebben mogelijk een klem die je moet losmaken om het luchtfilterdeksel te verwijderen.

Stap 3: Verwijder de luchtfilter haal de luchtfilter voorzichtig uit de luchtfilterbehuizing. De luchtfilter kan met clips, klemmen of schroeven bevestigd zijn.

Stap 4: Controleer de toestand van de luchtfilter controleer de toestand van de luchtfilter. Als de filter erg vuil of beschadigd is, moet je de filter vervangen. Als de filter licht vervuild is reinigen ook voldoende.

Stap 5: Vervang of reinig de luchtfilter als de filter kan worden gereinigd, maak het dan schoon met perslucht of klop het voorzichtig uit om de stof en vuil eruit te verwijderen. Als de luchtfilter erg vuil is, kun je nog eventueel wassen met water en zeep. Laat de filter dan wel vervolgens volledig drogen voordat je gaat terugplaatsen.

Stap 6: Plaats de schoongemaakte of nieuwe luchtfilter terug in de luchtfilter behuizing en zorg ervoor dat het filter correct is geplaatst en bevestigd zit zoals die daarvoor zat.

Stap 7: Plaats de luchtfilterdeksel terug en draai de bevestigingsschroeven of bouten aan. Controleer of de luchtfilterdeksel goed vastzit en niet los kan raken tijdens het rijden.

Stap 8: Controleer de werking start de scooter en controleer of deze goed rijdt en de motor soepel loopt. Als de scooter weer goed loopt kan je weer lekker rijden.

Vervangen van de brandstoffilter

Stap 1: Zoek de brandstoffilter deze bevindt zich meestal aan de zijkant of onderkant van de scooter. Kijk in de handleiding van je scooter voor de exacte locatie van de luchtfilter.

Stap 2: Maak de klemmen los waarmee de brandstoffilter aan de brandstofleiding is bevestigd. Gebruik hiervoor een tang of een schroevendraaier, afhankelijk van het type klem.

Stap 3: Verwijder de oude brandstoffilter van de brandstofleiding. Houd er rekening mee dat er nog brandstof in de filter kan zitten, dus zorg ervoor dat je een bakje of doek onder de filter plaatst om de lekkage op te vangen.

Stap 4: Controleer de oude brandstoffilter op eventuele tekenen van schade of verstopping. Als de filter verstopt of beschadigd is, kan het de brandstoftoevoer naar de motor belemmeren en moet die vervangen worden.

Stap 6: Plaats de nieuwe brandstoffilter op de brandstofleiding. Zorg ervoor dat het filter in dezelfde positie zit als de oude filter.

Stap 7: Controleer of er geen brandstof lekt uit de verbinding tussen het brandstoffilter en de brandstofleiding.

Stap 8: Start de scooter en laat hem dan een paar minuten stationair draaien om zo te kijken of alles weer goed loopt.

ONTDEK ONS ASSORTIMENT

 • exclusive

  VESPA SPRINT

  PRIJS OP AANVRAAG

 • VESPA SPRINT

  PRIJS OP AANVRAAG

 • exclusive

  VESPA SPRINT

  PRIJS OP AANVRAAG

 • exclusive

  VESPA SPRINT

  PRIJS OP AANVRAAG

 • exclusive

  VESPA SPRINT

  PRIJS OP AANVRAAG

 • exclusive

  VESPA PRIMAVERA

  PRIJS OP AANVRAAG

 • VESPA SPRINT

  PRIJS OP AANVRAAG

 • VESPA SPRINT

  PRIJS OP AANVRAAG

 • VESPA SPRINT

  PRIJS OP AANVRAAG

 • VESPA SPRINT

  PRIJS OP AANVRAAG